Ispravi.me slavi 30. rođendan

Trideset nam je godina tek…

U četvrtak, 21. ožujka 2024. godine, obilježavamo 30 godina javnog služenja korisnicima. Pokrenut 1994. godine, Hrvatski akademski spelling checker (Hascheck) prvih devet godina bio je dostupan kao usluga elektroničke pošte, a od 2003. godine preselio se na web. U tih prvih 30 godina, Hascheck je postao neizostavan alat za mnoge koji traže pouzdanu provjeru pravopisa na hrvatskom jeziku.

Ovaj značajan jubilej dolazi uz impresivne brojke koje svjedoče o Hascheckovoj važnosti i širokoj primjeni: dosad je uspješno obradio više od 63,5 milijuna tekstova iz 199 zemalja svijeta te provjerio 16,2 milijarde riječi. Na njega se svakodnevno oslanja gotovo deset tisuća korisnika iz Hrvatske, susjednih zemalja, ali i šire.

Uz ovu važnu obljetnicu, prisjećamo se i nedavno preminulog profesora Šandora Dembitza, čiji je neizmjerni doprinos bio ključan u stvaranju ove izuzetno korisne alatne usluge. Šandor Dembitz ostavio je neizbrisiv trag u području obrade prirodnoga jezika i jedan je od pionira uvođenja informacijskih jezičnih tehnologija u hrvatski jezik.

Hascheck ne posustaje, krajem 2023. godine obogaćen je novim funkcionalnostima (npr. ispravljanje datuma, suvišnih razmaka, pisanja jedinica i postotaka iza brojeva), a značajno je ubrzana kontekstna provjera teksta. U bliskoj budućnosti planiramo funkcionalnost pronalaženja i ispravljanja zatipaka koji rezultiraju ispravnim riječima, parafraziranja i stilskog uređivanja teksta te ispravljanja gramatičkih pogrešaka.