Što sve nudimo?

Online ispravljanje

Naša najstarija usluga dostupna je od 1993. godine kao usluga elektroničke pošte, a od 2003. kao web-aplikacija. Usluga omogućuje korisnicima ispravljanje teksta unesenog putem web-obrasca. Učinkovito otkriva standardne pogreške u hrvatskom jeziku: ije/je, č/ć, s/sa, zamijenjena slova, ubačena slova i izbrisana slova, a na temelju razvijenog statističkog modela hrvatskog jezika, za sumnjive riječi nudi se popis mogućih ispravaka. Nudi ispravljanje pogrešaka koje konvencionalni spellcheckeri ne prepoznaju – Hašek prepoznaje i nudi ispravke za česte stilske pogreške (na taj način vs.tako, obzirom na vs. s obzirom na to da) i pleonazme (čak štoviše, iz razloga što, besplatni poklon i slične). Sva komunikacija između korisnika i Hašeka šifrirana je naprednim kriptografskim ključevima.

Provjera PDF i DOC datoteka

Profesionalni korisnici zainteresirani za offline pregled PDF ili DOC (ili drugih tekstnih datoteka ili datoteka koje se mogu pretvoriti u tekstni oblik) mogu zatražiti strojnu provjeru pravopisa. Za takvu uslugu obratite nam se elektroničkom poštom.

Programska sučelja (API)

Korisnici koji u svojoj mreži imaju instalirane sustave za upravljanje sadržajem, druge uređivače teksta ili vlastite aplikacije, mogu koristiti funkcionalnost Hašeka za provjeru upisa korisnikovog teksta putem aplikacijskih programskih sučelja (API-ja). Za komunikaciju se koristi protokol HTTPS, a odgovor Hašeka dostavlja se u formatu JSON. Osnovna specifikacija dostupna je na stranici o API-ju.

Korporativni provjernik pravopisa

Profesionalni korisnici koji ne žele da tekst koji daju na provjeru izlazi izvan njihove lokalne mreže, mogu zatražiti instalaciju korporativnog provjernika pravopisa. U tom slučaju, moraju osigurati odgovarajuće računalo (fizičko ili virtualno) i osigurati pristup djelatnicima FER-a koji će na to računalo instalirati odgovarajuću programsku podršku. Brigu o administraciji računala i sigurnosti lokalne mreže vode vlasnici mreže i FER ne može biti odgovoran za njeno funkcioniranje.

Tekst koji korisnici daju na obradu filtrira se u lokalnoj mreži, a na poslužitelj FER-a šalju se samo riječi za koje nema potvrde u lokalnoj bazi na strani korisnika. FER se brine o redovitoj administraciji baze riječi na strani korisnika. Korisnik je dužan osigurati pristup Hašekovom poslužitelju s web-poslužitelja na koji je instalirana lokalna instalacija Hašeka.