Ispravljanje tekstova s posebnim formatiranjem za društvene mreže

Prateći korištenje usluge ispravi.me primijetili smo da korisnici ponekad šalju na ispravljanje tekst u kojem se nalazi veliki broj neprepoznatih znakovnih nizova, što rezultira ispisom velikog broja pogrešaka koje se ne vide u ispravljenom tekstu. Najčešće se radi o tekstovima koji su naredbom copy/paste ubačeni u obrazac za ispravljanje, a u kojima je dio riječi napisan drugačijim podebljanim (boldanim) ili ukošenim (italic) slovima, vrlo često kao objave na društvenim mrežama, ponekad popraćene i jednostavnim grafičkim elementima (emoji), npr. korištenjem usluge https://texteditor.com/bold-text/facebook/ ili slične:

Kad se takav tekst preda na provjeru, sve što je pisano regularnim slovima obradi se uredno i dojave se pogreške, no posebno formatirani tekst za društvene mreže rezultira prikazom pogrešnog broja pogrešaka, a pogreške koje bi se mogle pojaviti u takvom podebljanom tekstu ne prijavljuju se korisniku:

Stoga prilikom lijepljenja (paste) teksta u obrazac za ispravljanje sva takva slova pretvaramo u normalizirani oblik, uklanjajući pritom sva posebna formatiranja. Grafičke elemente pritom ne mijenjamo.

Preporučujemo da svoj tekst u našem strojnom provjerniku provjerite i ispravite prije ukrašavanja, jer ćete u suprotnom isti posao morati raditi dvaput!